Hammarskog – naturreservatet sydväst om Uppsala

Hammarskog är en mångsidig friluftsområde beläget cirka 10 kilometer sydväst om Uppsala. Området erbjuder en mängd olika aktiviteter i en naturskön miljö. Under sommaren kan besökare njuta av bad, båthyrning, fiske och 25 kilometer markerade vandringsleder. På vintern finns det möjlighet till skridskoåkning på en 15 kilometer lång plogad bana och skidåkning på preparerade spår. Hammarskogs herrgård, som är en central del av området, har ett café som serverar enkla luncher och snacks. Området är tillgängligt med cykel, bil och buss, och erbjuder faciliteter för personer med funktionsnedsättningar. Från sommarens bad och båtturer till vinterns skridskoåkning och skidspår – Hammarskog har något för alla.

Sommaraktiviteter i Hammarskog

På sommaren erbjuder Hammarskog en rad aktiviteter för besökare. Det finns en badplats med brygga för de som vill ta ett dopp eller sola. För de som föredrar att vara på vattnet finns möjligheten att hyra båt och fiska i de närliggande vattendragen. Båthyrningen kostar 50 kr per timme, 200 kr för fyra till sex timmar, eller 300 kr för en hel dag.

Området har också 25 kilometer markerade vandringsleder, vilket gör det till en utmärkt plats för vandring. Bland de populäraste lederna finns Fågelstigen (5.6 km), Viltstigen (3.7 km), Torpstigen (2.9 km), Forstigen (2.6 km) och Skogsstigen (2.3 km). Varje led erbjuder unika vyer och upplevelser, från djupa skogar till öppna ängar.

För dem som vill njuta av en picknick i naturen finns flera grillplatser tillgängliga. Dessa är strategiskt placerade för att ge besökare en chans att koppla av och njuta av omgivningarna. Hammarskog erbjuder en perfekt kombination av aktiviteter och avkoppling i en naturskön miljö.

Vinteraktiviteter i Hammarskog

Under vintern förvandlas Hammarskog till ett vinterparadis. Besökare kan åka skridskor på en 15 kilometer lång plogad bana om isförhållandena är bra. Det finns också preparerade skidspår för längdskidåkning. Området är populärt för både nybörjare och erfarna skidåkare, och erbjuder en unik möjlighet att njuta av vinterlandskapet nära Uppsala.

Hammarskogs herrgård och café

Hammarskogs herrgård är en central del av området och fungerar som en knutpunkt för olika aktiviteter. Herrgården har ett café som serverar kaffe, bakverk, smörgåsar och enkla lunchrätter. Caféet är öppet från onsdag till söndag mellan 10:00 och 16:00, samt på vissa helgdagar. Det är en populär plats för besökare att vila och njuta av en fika efter en dag full av aktiviteter.

Herrgården i sig är en pittoresk byggnad som erbjuder en charmig atmosfär för alla som besöker Hammarskog. Många besökare uppskattar att ta en paus här, särskilt efter att ha utforskat de olika vandringslederna eller deltagit i någon av de andra aktiviteterna som området erbjuder.

Förutom att vara en plats för avkoppling, fungerar caféet också som en mötesplats där besökare kan samlas och dela sina upplevelser. Med sina generösa öppettider är det lätt att planera ett besök, oavsett om man är där för en snabb kopp kaffe eller en längre lunch.

Det är också värt att nämna att Hammarskogs herrgård är tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar, vilket gör det möjligt för alla att njuta av denna vackra plats. Med sitt breda utbud av enkla men goda rätter och sin inbjudande miljö, är caféet vid Hammarskogs herrgård ett självklart stopp för alla som besöker området.

Tillgänglighet och faciliteter

Hammarskog är lättillgängligt för både Uppsala-bor och besökare. Området ligger cirka 10 kilometer sydväst om Uppsala och kan nås med cykel, bil och buss. Det finns också faciliteter för personer med funktionsnedsättningar, vilket gör området tillgängligt för alla. Flera grillplatser och fågeltorn finns också tillgängliga för besökare som vill njuta av naturen på olika sätt.

Hammarskog – en skatt nära Uppsala

Hammarskog erbjuder en unik kombination av natur och aktiviteter, bara 10 kilometer från Uppsala. Oavsett om du vill vandra på markerade leder, åka skridskor på vintern eller bara njuta av en fika på herrgårdens café, finns det något för alla. Med generösa öppettider och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar är det enkelt att planera ditt besök. Hammarskog är inte bara ett friluftsområde – det är en plats där natur och rekreation möts på bästa sätt.

Lämna en kommentar