Att tänka på när du ska köpa bostadsrätt i Uppsala

Köpa lägenhet uppsala

Är du i stånd att köpa en lägenhet i Uppsala? Uppsala har växt fram som en av Sveriges storstäder på senaste tiden med över 200 000 invånare. Priserna på bostäder har stigit mycket de senaste åren, och många har gjort sig en rejäl hacka på sina bostadsaffärer i Uppsala. Fortfarande är priserna på bostadsrätter i Uppsala lägre än i exempelvis Stockholm, Göteborg och Malmö.

När du ska köpa en bostadsrätt i Uppsala så konkurrerar du bland annat med studenter, personal på Akademiska Sjukhuset, pendlare till Arlanda och folk som pendlar till Stockholm, Västerås, Gävle och andra omkringliggande städer i Mälardalen. Uppsala ligger väldigt bra till och erbjuder allt en större stad kan förväntas erbjuda avseende nöje, restauranger, kultur, evenemang, sjukvård, lokaltrafik och andra nödvändigheter. När du ska köpa en bostadsrätt i Uppsala bör du innan visning ha koll på de populäraste områdena i Uppsala, vilka som är de bästa mäklarna i Uppsala och vad du kan förväntas få betala för en bostadsrätt i Uppsala i det område du är mest intresserad av. Vi på UppsalaBostad.se hjälper dig med detta, i denna artikel går vi genom vilka områden som är mest attraktiva när det gäller bostadsrätter, vad du bör tänka på avseende kvadratmeterpris på bostadsrätter i Uppsala och även vilka mäklare som säljer bostadsrätter i Uppsala.

Attraktiva områden för bostadsrätter

Uppsala är uppdelat i många mindre områden, alla med olika karaktär. Beroende på vad man är ute efter kan olika områden passa olika bra. Letar du efter nybyggda bostadsrätter i Uppsala så är tipset att du beger dig på visning till några av de nya områdena i Uppsala, exempelvis Industristaden eller Kapellgärdet som har flera nya kvarter med moderna, välutrustade bostadsrätter, det man får tänka på de i dessa områden är att närmiljön inte alltid är i samma topptrimm som lägenheterna, då helt nya områden kan ta ett par år att färdigställa. Dessa lägenheter brukar ofta ha både ett högt pris och en hög avgift.

Vill du bo nära centrum i äldre hus med högt i tak, charmiga trägolv och allt annat som kommer med hus från 30-talet så är kanske Luthagen och Fålhagen de områden du bör titta närmre på. En fördel med Luthagen och Fålhagen är ju att de är gamla områden och uppväxta och att det finns kvarterskrogar, småbutiker och fina parker, allt är klart. Luthagen och Fålhagen är de mest attraktiva adresserna för bostadsrätter i Uppsala. Givetvis kan det dra lite kallt i äldre lägenheter men ofta har de kaminer och kanske är känslan och läget viktigare än själva utrustningsnivån på lägenheten. Dessa lägenheter brukar ha ett väldigt högt pris men det går att hitta lägenheter med en låg månatlig avgift, då bostadsrättsföreningarna oftast är gamla och lånen små eller avbetalda.

Vill man gå ner ett steg i pris men fortfarande bo nära staden så kanske Salabacke, Svartbäcken och Eriksberg kan vara alternativ. De är uppbyggda under 50-60-talet och har även de många fina grönområden och kvartersbutiker. Nackdelen kan vara att de är i stånd att byta stammar och avgifter kan då höjas.

Genomsnittspriser per kvadratmeter på lägenheter i Uppsala

Tittar man på kvadratmeterpriser i Uppsala idag så kan man räkna med att åtminstone få betala mellan 25 000 kr till 30 000 kr per kvadratmeter. Ett bra tips innan du slår till och börjar buda är att du kikar på var du kan hitta de bästa bostadslånen i Uppsala. I de mer attraktiva områdena är det inte ovanligt att mindre lägenheter går för mer än 30 000 kr per kvadratmeter. Men kvadratmeterpriser är inte allt, det är mer ok att gå upp i kvadratmeterpris om bostadsrätten har en låg månadsavgift, något som är enklare att hitta i de äldre centrala delarna av Uppsala. Ofta när priset är betydligt lägre än 25 000 kr per kvadratmeter så betyder det att något påverkar priset:

 • Läge, antagligen långt från stan
 • Hög månadsavgift
 • Stora renoveringsbehov
 • Uppkommande större höjningar i avgift
 • Problemområde med mycket störningar

Som alltid är det viktigt att väga saker mot varandra, man kan inte bara titta på kvadratmeterpris, man måste räkna in andra saker i helhetsbilden.

Mäklare som säljer bostadsrätter i Uppsala

Det finns väldigt många mäklare i Uppsala, de flesta säljer bostadsrätter och vårt tips är att gå på magkänsla när du ska köpa bostadsrätt. Verkar den här mäklaren vara seriös? Finns det full insyn i hur processen går till? Verkar han/hon mer intresserad av att kamma hem en stor bonus än att förklara varför det luktar konstigt i badrummet? De största och mest seriösa mäklarna (dvs de med starkast varumärke) är:

 • Widerlöv
 • Fastighetsbyrån
 • Husman-Hagberg
 • Mäklarhuset
 • Riksmäklaren
 • Bjurfors

Det finns fler mindre aktörer och de är med allra största sannolikhet också väldigt seriösa aktörer, men de ovan listade är de som syns mest, något som kanske är bättre för säljaren än köparen i vissa fall. Seriösa aktörer vågar inte riskera sitt goda rykte på att luras eller underhålla information.

Annonsera efter en bostadsrätt

Är du intresserad av att köpa en bostadsrätt i Uppsala så är ett bra första, och gratis steg, att annonsera gratis efter en bostadsrätt på vår marknadsplats.

Nyhetsbrev